Team ontwikkeling op basis van Lencioni

De vijf frustraties van teamwork

vijf frustraties van Teamwork

Ken jij het boek De 5 frustraties van Teamwork van Patrick Lencioni? Elke organisatie kent verschillende vormen van teams: project teams, cross functionele teams, afdelingen, etc. Binnen een organisatie hebben dit soort samengestelde groepen één gemeenschappelijk kenmerk: ze hebben een groepsdoel dat collectief moet worden gerealiseerd. Als leider of coach van zo’n team wil je ervoor zorgen dat iedereen achter het doel staat en er actief aan bijdraagt. Maar hoe doe je dat, hoe zorg je ervoor dat je een goed team hebt? Lees hier een korte samenvatting van dit boek.

De vijf kenmerken van een goedlopend team
persoonlijke ontwikkeling

Werken in een team kan uitdagend zijn, kan veel opleveren en energie geven maar vaak ook energie kosten. Op de werkvloer, wordt er van iedereen verwacht dat zij zich flexibel opstellen en aan kunnen passen aan wat de situatie van hen vraagt. Dat is geen simpele taak en we verwachten veel van mensen: een flexibele houding, sociaal betrokken, het herkennen van elkaars sterke punten en dit in het voordeel van het team kunnen gebruiken ondanks tegengestelde persoonlijkheden. Er voor zorgen dat een team écht goed loopt, kost tijd en energie, maar het is iets wat je kunt ontwikkelen en leren door het veel te doen. En als de randvoorwaarden goed zijn, kun je erin excelleren. Het persoonlijk ontwikkelingsprofiel van De vijf kenmerken, op basis van het model van Lencioni, kan organisaties helpen om een cultuur te creëren van teamwork. Het model van Lencioni helpt teams om goed presterende teams te worden door kennis te maken met de vijf kenmerken: Vertrouwen, Conflict, Commitment, Verantwoording en Resultaten. Deelnemers vullen een vragenlijst in en krijgen op basis hiervan een persoonlijk boekje met hun kijk op deze kenmerken. Dit boekje of ook wel profiel dient als basis voor een virtuele of fysieke bijeenkomst om inzichtelijk te maken hoe de individu tegen teamwork aankijkt. Het maakt duidelijk waar iemand nog in kan groeien op interpersoonlijk vlak en je maakt kennis met de kenmerken die van belang zijn voor een effectief team. Het resultaat is een unieke en impactvolle oplossing voor de ontwikkeling van teams. Het zet mensen in hun kracht door bewust te worden van jouw huidige voorkeuren als het gaat over teamwork. Hoe kan jij je verder ontwikkelen, kennismaken met andere misschien wel productievere benaderingen om zo bij te dragen aan een teamwork cultuur. Het profiel is goed te combineren met DiSC, Insights, MBTI of andere tools maar kan ook zonder enige DiSC kennis individueel of met een groep toegepast worden.

Wil jij meer weten over dit Lencioni profiel en leren hoe dit te faciliteren? Of gewoon een persoonlijke deep dive nemen in het Lencioni model? Schrijf je dan in voor de eendaagse Train de facilitator Lencioni persoonlijke ontwikkeling in Utrecht. Leren door te ervaren: je vult vooraf zelf de vragenlijst in en ontvangt jouw persoonlijke profiel en tijdens de workshop loodsen we jou door het model/profiel heen en koppelen dit meteen aan oefeningen. Kosten voor deelname: € 695,- exclusief btw. Na de workshop ontvang je veel Nederlandstalige materiaal zoals een basis presentatie om zelf een workshop te geven + alle oefeningen om er daarna direct mee aan de slag te gaan.
De eerstvolgende trainingen vinden plaats op vrijdag 10 november 2023, 9.00-16.30 te Utrecht. Heb jij interesse, neem meteen contact met ons op, dan vertellen we je graag wat meer: info@EDNsolutions.com.

The Five Behaviors Team Profile

Naast het persoonlijke Lencioni profiel, beschikken wij ook over een Engelstalig team profiel. Dit profiel is geschikt voor bestaande teams die een ontwikkeltraject aan willen gaan, hun schouders eronder willen zetten om beter en effectiever met elkaar te werken. Een baanbrekend programma voor teams die zich verder willen ontwikkelen. Wij hebben op dit moment verschillende ervaren trainers die de Engelstalige opleiding voor het faciliteren van dit programma succesvol hebben afgerond.
Heb jij interesse om als facilitator met dit profiel aan de slag te gaan of wil jij dit traject starten met jouw team, neem dan contact met ons op voor meer informatie.